lauantai 1. joulukuuta 2012

Älä osta!

Aikomukseni oli jo useampi päivä sitten kirjoitella Malagan Protectorassa järjestämästämme avointen ovien päivästä mikä pidettiin 18.11, mutta odottakoon tuo kirjoitus vielä hetken. Vereni seisautti jälleen tänä aamuna kun huomasin yhdistyksemme Hannan jakaman pentutehtailua käsittelevän varoituksen ja kuvan Facebookissaan. Se sai taas miettimään, että mikä pe****e siinä on että ihmiset ostaa pentutehtaiden koiria? 

Varmasti moni muukin koiranomistaja kuin vain minä on törmännyt koirapuistoissa tai missä liekkään koiriin omistajineen, je jutellessa on selvinnyt että koira on ostettu pentutehtaasta. Tämmöisessä tilanteessa saa usein käyttää kaikki voimansa hillitäkseen raivonsa omistajaa kohtaan. Olen törmännyt muutamaan tyyppiin jotka ovat ihan tietoisia siitä mistä koira on peräisin, mutta kun se oli niin paljon halvempi. Siis oletteko te nyt muka aivan tosissanne? Te tuette eläinrääkkäystä, salakuljetusta, harmaata taloutta siksi että säästätte muutaman satasen? Oikeesti? Ja hyvin suurella todennäköisyydellä saatte koiran joka on sairas? Miltä kuulostaa pentu jolla on parvo, matoja, ehkä rabies, kärsii hermostollisista sairauksista, aliravitsemuksesta, on vieroitettu äidistään noin 3 viikkoisena, elänyt sen ajan likaisessa häkissä, kuljettettu takakontissa, rokottamatta... Miten meinasit ne asiat hoitaa kun koiran hinnassa pitää jo säästää? Tai no, ehkä et lääkäriin asti edes ehdi koska pentuja kuolee paljon heti päästyään uuden omistajan luo kun ovat niin sairaita. Niin ja hei, tiedoksi muuten että ne "passit" mitkä saatte koiran kanssa on usein ihan tekaistuja, kuten ne rokotusmerkinnät, eikä niitä koiria mikään eläinlääkäri ole ikinä tarkastanut vaikka ilmoitukset niin väittää. Koska jos olisi, eläinlääkäri ei tosiaankaan antaisi koiralle terveenpapereita. Niin, ja semmoinenkin juttu vielä että nämä Virosta ja Venäjältä tuodut koirat pitäisi myös olla EVIRAn rekisterissä ja TRACES rekisteröityjä? Mikä on sen myyjän hyväksyntänumeron EVIRAn rekisterissä mistä pentusi ostit? Kysyitkö? Näytettiinkö sinulle koiran TRACES paperit luovutksen yhteydessä? Eikö? Tiestithän muuten senkin, koiran ostaja, että vastoin määräyksiä Suomeen tuotu koira täytyy joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa? Otat kuitenkin kaikki nämä riskit vain siksi että haluat säästää pari sataa, et halua rotukoiraa? Siltikin päätät ostaa pimeän pennun, vaikka tässä on kuva koirasi äidistä?

Muutama ilmoitus tämän aamun Keltaisen Pörssin myynti-ilmoituksista:

 • Myyn VILLAKOIRA PENTU, uusi; 
  musta villakoira pentu Tämä pentu on paras verilinjaa Euroopassa. pentu on kaikki terveys välykset ja kaksi vuotta terveyden takaamiseksi. (315eur)
 • Myyn BICHON VILLAKOIRA PENTU, uusi;
  kiva karvainen turkki bichon villakoira pentu, pentu on tonneittain persoonallisuuden, pentu. (250eur)
 • Myyn MONIROTUPENNUT,
  olemme 26.08syntyneitä iloisia, lapsirakkaita monirotupentuja. Meistä tulee isona n 30-35cm 4-7kg. Olemme jo käyneet eläinläärillä saamassa rokotukset, madotuksen ja sirun meitä on kaksi poika ja tyttö meissä on spanielia, kääp. villakoiraa ja sheltiä. (340eur)
Jep jep, ei tarvitse hirveästi ymmärtää yhtään mistään mitään tajutakseen, että kyseiset koirat ovat peräisin pentutehtaista. Tosin, 2 ylimmäistä saattaa hyvinkin olla ihan perus huijauksia, koiria tuskin on olemassakaan. Kolmannen ilmoituksen numeron googlettamalla löytyy taas useita vastaavia ilmoituksia pikkukoirista. Moni taho, jossa näitä  ilmoituksia julkaistaan on myös linkittänyt sivuilleen tietoa pentutehtailusta. Mutta silti, kauppa käy, ihmiset ostaa vaikka tietävät mistä koirat tulee. Kysyntä luo tarjontaa. 

On todella, todella vaikea ymmärtää miksi ihmiset antavat pentutehtailulle mahdollisuuden kukoistaa. Ihan tietoisesti valitaan tämä väylä koiran hankintaan. Oksettavaa. Muuta en voi sanoa, enkä tuntea mitään muuta kuin halveksuntaa niitä kohtaan jotka tätä toimintaa tukevat. Hienoa on, että asia on ollut paljon esillä myös valtamedioissa. Iltalehti nosti asian hiljattain sivuilleen, ja varmasti tämänkin reportaasin asiosta muutama ihminen päätti olla ostamatta koiraa joka on pentutehtaista kotoisin. 

Tuo muutaman satasen säästö koiran hinnassa on todellakin aivan järjetön syy tukea tätä toimintaa. Jos unohtaa sen faktan että sairas pentu moninkertaistaa kyllä hintansa hyvin pian eläinlääkärikuluissa, mutta muutenkin. Sillä koiran hankintahinnalla kun ei ole yhtään mitään tekemistä koiran todellisten kustannusten kanssa. Jos ei ole rahaa koirasta maksaa, niin miten on rahaa siitä huolehtia. Ja todellakin, se ruoka ei ole ainoa kulu. Hirveän suuri määrä näistä Suomessa myytävistä pentutehtaista peräisin olevista koirista hankitaan melko nuorille ihmisille. Nuoret naiset varsinkin haluavat sen oman pienen teekuppikoiransa joita voi sitten pukea ihaniin vaatteisiin, kantaa kassissa ympäri Aleksanterinkatua ja kuvitella olevansa suuren maailman julkkis. Tai lapsiperheisiin jossa raha ja aika on muutenkin tiukalla mutta ajatus koirasta vaan on niin ihana ja täydentää idylliä. 

Yleisestikin ottaen, pentujen teettäminen maailmaan on erikoista toimintaa,  kun huomio ne valtavat määrät koiria, jotka elävät hyljättyinä koiratarhoilla. Mutta rahastahan tässäkin on kysymys, ei koirista. Koirien hyvinvoinnilla on melko vähän jalansijaa myös rotukoirapiireissä, jossa koiran ulkomuoto ja rodun muokkaus on mennyt koirien hyvinvoinnin edelle. Kasvattajatkin lopettavat terveitä pentuja ihan vain siksi että ulkomuodossa on joku pieni seikka minkä vuoksi koira ei ole täydellinen. Täydellinen muoto voi olla koiralle terveysriski, mutta se on tärkeämpi seikka kuin koiran hyvinvointi, tai elämä. Kaikki tämä tapahtuu Suomessakin Kennelliiton hyväksymänä. Koko Kennelliiton monopoliasemasta julkaistiin juuri oikein hyvä gradu, jonka lyhennelmään ainakin kannattaa tutustua, ja koko graduun. Melko hyytävää dataa voi lukea esim täältä.  

Onko koira lelu? Varmasti kaikki vastaavat että ei ole. Miksi sitten koiria kohdellaan kuin ne leluja olisi? Niitä työnnetään tonneittain maailmalle liukuhihnalla, aivan kuin halpoja leluja tehtaissa Aasiassa lapsityövoimalla. Tuotantoketjussa ei välitetä yhtään siitä, kuka siinä kärsii, pääasia on että lopputuote menee kaupaksi ja voittoa syntyy. Keinoja kaihtamatta. Haloo ihmiset herätkää nyt tähän asiaan ja pistetään kaikki yhdessä stoppi tälle asialle. Adoptoidaan - ei osteta. Ja levitetään tietoa pentutehtailusta ja taistellaan sen puolesta että toiminta saadaan loppumaan, eli lopetetaan kysyntä niin tarjotantakin hiipuu. Ja reagoidaan, jos kuullaan että tuttava harkitsee koiran hankintaa Keltaisesta Pörssistä halvalla niin valistetaan kaveria, jos ei muu auta niin vaikka huutamalla täysiä päin naamaa että "ÄLÄ TUE PENTUTEHTAILUA!!!!" 

Kati

2 kommenttia:

 1. Eksyin tähän blogiin sattumalta ja lukaisin tekstisi.

  Mielestäni yksi syy, miksi pentutehtailua "tuetaan" on, että halutaan koira mahd. pian. Valintaan ei välttämättä vaikuta halpa hinta, mitta helpottaahan se ostopäätöstä. Useimmiten kuitenkin moni koiran hankkija ehtii potea kovaa koirakuumetta ja epätoivoisesti etsii koiraa, mutta esimerkiksi pienen monirotuisen löytäminen muilta kuin pentutehtailijoilta on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

  Tämä ei tietenkään oikeuta ostamaan pentutehtailijoilta, mutta kun niitä ilmoituksia vaan on joka puolella ja tahto saada se koira on kova. Hyvin moni nykypäivänä tahtoo monirotuisen, sillä ne eivät kanna mukanaan puhdasrotuisten jalostuksen aiheuttamia vaivoja. Ja ne ovat tietenkin halvempia, pienestä rotukoirasta kun pulitat nykyään vähintään 1500€
  Vaikka olisikin kaikki puitteet antaa koiralle hyvä koti, niin tuo 1500 € nykypäivänä normaalipalkkaisellekin on iso raha näin kertalaakista. Tietenkin siinä samassa maksat kasvattajan tuesta ja neuvoista tarpeen vaatiessa, mutta... On se vaan iso raha, vaikka hinnalla ei pitäisi olla merkitystä...

  Suomessa suurin osa monirotuisista on husky/saksanpaimenkoira/suomen pystykorva yms isojen rotujen sekoituksia. Ja niillehän ei ole niin valtavasti kysyntää, kuin pienille koirille... ja mistä niitä pieniä tulee? Virosta ja suomalaisilta pentutehtailijoilta.

  Nämä kaikki adoptointia tarjoavat kanavat ovat kaikin puolin hyvä keino hankkia koira turvallisesti, mutta kieltämättä hiukan huono maku jää suuhun, kun koirasta täytyy "kilpailla". On tietenkin tärkeää, että koiralle etsitään se parhain koti, mutta kun tarjoajia on paljon, joku jää aina ilman koiraa, koska ei ole isoa omakotitaloa isoine pihoineen, ei koirakaveria, kun ei ole saanut ensimmäistäkään ja niin edelleen. Sitä on kai vaan sitten liian "huono" koiranomistajaksi. Eihän tämä ole adoptointia tarjoavan kanavan syy, jos kysyntää on liikaa, mutta... toisille se johtaa koirattomuuteen ja pettymykseen, kun ehti jo ihastua, ja se koira menikin toisille. Onnellinen koiran puolesta, onneton omasta koirattomuudesta.

  Ja kun se otollinen aika ottaa se koira on nyt, vuosien mietinnän jälkeen. Adoptoimalla et saa, koska joku muu oli aina "parempi" jostain syystä ja sitten ei olekaan tarjolla kuin pentutehtailijoiden pentuja.

  Niinpä minäkin kiitän edesmennyttä koiraani yhteisistä 15 vuodesta ja odotan uutta ihmettä elämääni, sillä sellainen tuo enkelikoirani oli.

  VastaaPoista
 2. Heippa,

  kiitos kommentista. Kuten nettisivuilammekin sanotaan "Tavoitteemme on löytää koirille vain pysyviä koteja. Siksi harkitsemme jokaista adoptiopäätöstä tarkkaan, koiran parasta ajatellen. Tarkoituksemme ei ole löytää koteihin koiria vaan koirille koteja. Kaikki koirat eivät sovellu joihinkin tiettyihin koteihin. Vaikka katsoisimme ettei joku tietty koira ole perheeseen sopiva, se ei tarkoita kuitenkaan sitä että kauttamme ei joku toinen kotia etsivä voisi olla juuri se täydellinen sinulle ja kotisi paras mahdollinen koiralle."

  Kilpailutilanteesta ei siis ole kyse. Kun jostain koirasta tulee useampi kysely, pyrimme näistä kartoittamaan juuri sille koiralle parhaan mahdollisen kodin. Omakotitalo isolla pihalla ei ole se määräävä tekijä. Joidenkin koirien kohdalla luonnollisesti silläkin on vaikutusta, sillä jotkut koirat eivät esim kerrostaloon sovellu. Koirakaverikaan ei ole välttämättömyys, joidenkin koirien kohdalla etsitään koiratonta kotia jos kotia etsivällä on esim haasteita tulla toimeen muiden kanssa. Toisille taas se koirakaveri on välttämättömyys - esim koira on ollut vuosia tarhalla laumassa, on arka tms ja tarvitsee myös uudessa kodissa koirakaveria näyttämään suuntaa. Sellaista koiraa ei kannata sijoittaa ainoaksi koiraksi sillä ongelmia tulee varmasti, ja koiralle jolle kaveri on välttämättömyys asiasta koituu ihan turhaa sterssiä. Arviomme jokaisen kyselijän tapauskohtaisesti - ja jokaisen koiran myös että millaista kotia hänelle haetaan. Kauttamme on saanut hyvän kodin todella moni koira esim ainoana koirana kerrostalossa. Jos katsomme että kodilla on tarvittavat resurssit talodellisesti ja ajallisesti, kykyä selvittää ongelmatilanteet sekä sitoutuneisuutta asiaa niin kyllä varmasti koira löytyy. Jokaiselle koiralle etsitään nappikotia koiran tarpeita ajatellen. Esim molossityyppisiä koiria emme anna kuin kokeneisiin koteihin, ja metsästysrotuisten kanssa on omat vaatimukset. Sivuillamme on tällä hetkellä noin 50 koiraa etsimässä kotia. Tämä on vain 1/8 esim yhteistyötarhamme Protectora Malagan koiramäärästä jossa on jatkuvasti noin 400 koiraa. Jos sivuilla ei ole sopivaa koiraa voi koiravaraajille laittaa sähköpostia ja kysellä muista yhteistyötarhojen koirista joita ei sivuilla ole.

  Pentutehtailijalta ostamiseen ei ikinä saisi vaikuttaa se että koira halutaan heti. Eikä koiraa pitäisi ikinä ottaa niin että halutaan jeti. Kyseessä on kuitenkin vuosien sitoutumus, myös rahallisesti. Koiran hankintahinnalla ei ole juurikaan mitä tekemistä asian kanssa, mitä koira koko elinikänsä aikana tulee maksamaan. Halpa hinta pentutehtailijan koirasta usein kostautuu hyvin nopeasti, kun huomaa saaneensa sairaan pennun jota joudutaan heti ensimmäsisitä päivistä hoidattamaan sairauksien vuoksi ja pahimmassa tapauksessa koira kuolee. Käteen ei jää mitään, tehtailija sai rahansa ja uudelle omistajalle jäi maksettavaksi vielä iso eläinlääkärilasku. Pentutehtailijalta ostamiseen ei pitäisi olla mitään tekosyytä. Koko bisnes on epäeettistä ja eläinrääkkäystä. Koirat tuodaan usein myös laittomasti maahan ja sairauksillaan saattavata tartuttaa myös muita koiria. Parvoa on jo näin tullutkin, rabieksen tuleminen Suomeen laittomasti tuotojen koirien kautta on vain ajankysymys, ja onhan rabiesepäilyjen vuoksi jo useita pentutehtailijoiden koiria lopetettukin. Lisäksi tietenkin koirien olot missä pentutehtailijoilla elävät ovat täysin epäinhimilliset, sekä pennut vierotetaan vanhemmistaan liian nuorena mikä saattaa myöhemmässä vaiheessa näkyä koirassa esim käyttäytymisongelmina. Koirakuumeen ei ikinä pitäisi olla niin kova että sen vuoksi ollaan valmiita tukemaan pentutehtailua ja ottamaan riskejä, jotka saattavat maksaa todella paljon rahaa ja pahimmassa tapauksessa myös koitua kohtaloksi muille eläimille tarttuvien tautien vuoksi.

  VastaaPoista