torstai 6. joulukuuta 2012

Avoin kirje Suomen Kennelliitolle, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittolle, Suomen Eläinlääkäriliitolle ja Satu TuomistolleVantaa, 6.12.2012

Arvoisat vastaanottajat, ja muut lukijat

Olin hyvin innoissani eilen törmätessäni uuteen avaamaanne nettisivustoon, www.pelastakoira.fi jossa on upealla tavalla otettu esiin pentutehtailu koko kaameudessaan. Asiasta ei voi informoida tarpeeksi, ja on hienoa, että asialle on avattu nyt oma sivustonsa ja kampanjan takana olevat tahot tuovat voimakkaasti asiaa esiin myös mediassa.

Kuitenkin, sivuilla oleva osio jossa Satu Tuomisto antaa vinkkejä koiranostajalle ja varoittaa halvan pennun hankinnasta, vei maun koko kampanjalta. Tuomiston haastattelumuotoon kirjoitetussa osassa hän vastaa kysymykseen:

Oletko kuullut kokemuksia pentutehtailluista koirista?

Tuttavapiirissäni on ”pelastettu” löytökoiria Espanjasta. Näillä koirilla on myöhemmin ilmennyt luonnehäiriöitä. Arvaamaton käytös paljastaa, että koirien kasvuympäristö on aiheuttanut suuria traumoja. Koska koiran hankkija ei ole tiennyt ongelmista, hän ei ole osannut heti auttaa koiraa.

Haluaisin esittää teille, vastaanottajat, muutaman kysymyksen Tuomiston vastaukseen liittyen. Mitä tekemistä Espanjasta tuoduilla löytökoirilla on pentutehtailun kanssa ja miksi asia on nostettu tässä esille? Miksi Tuomisto nosti kokemuksena esille Espanjasta tuodut löytökoirat, eikä vastannut kysymykseen kertoen sivuston linjauksen mukaisesti esimerkiksi Katajanokalla virolaisen auton takakontista ostetusta halvasta pikkukoiran pennusta, joka uudelle omistajalleen päätymisen jälkeen menehtyi muutaman päivän kuluttua useiden sairauksien summana, kuten pentutehtailtujen koirien kohtalona usein on? Esimerkkejä pentutehtailun järkyttävistä kokemuksista löytyy kyllä. Sivusto käsittelee hienosti koiran hankintaa ja pimeän pennun ostamiseen liittyviä asioita, mutta miksi varoittavana kokemuksena pentutehtailusta käytetään Tuomiston tuttavapiirin Espanjasta pelastettuja koiria? Löytökoira ei ole sama asia kuin pentutehtailijan rahan kiilto silmissä tuottama sairas pentu. Miksi vastauksella halutaan tuoda esille löytökoirat Espanjasta luonnehäiriöisinä ja sairaina?

Yhdistyksemme Kodittomat Espanjan Koirat ry etsii espanjalaisten koiratarhojen kodittomille koirille koteja Suomesta. Yhdistyksemme lisäksi Espanjasta tuo koiria myös muita yhdistyksiä, sekä vastaavaa toimintaa tehdään myös yhdistysten toimesta muista Euroopan maista, kuten Romaniasta, Kyprokselta, Virosta ja Venäjältä. Löytökoirajärjestöt, jotka toimivat lakien ja määräysten mukaisesti toiminnassaan ovat Suomeen rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka noudattavat toiminnassaan EVIRA:n antamia määräyksiä koirien tuonneissa, merkitsevät koirat TRACES-rekisteriin ja kertovat sivuillaan myös terveysasioista. Yhdistykset myös mainitsevat että koirien luonne on hyvin usein kuvattu tarhaoloissa ja luonne saattaa muuttua, kuten myös terveysasioista kerrotaan että esimerkiksi juuri Välimeren alueella yleinen leishmania ei välttämättä näy testeissä ja saattaa itää piilevänä jopa vuosia.

Luonnollisestikin löytökoirien kanssa saattaa ongelmia ilmetä, ja sairauksia myöhemmin. Näitä asioita painotetaan löytökoiran hankkimista harkitsevalle, kuten myös sitoutumista koiraan ja mahdollisiiin ongelmiin. Koirien taustoista harvemmin on mitään tietoa joten omistajilta odotetaan kärsivällisyyttä, kykyä ja tahtoa mahdolliset ongelmat kohdata ja selvittää. Jos omat keinot eivät riitä, on yhdistyksillä tarjottavana tukea ja tukiverkostot, koko koiran eliniän.

Espanjasta tuodut, Suomesta uuden kodin saaneet entiset kodittomat koirat ja pentutehtailu eivät ole sama asia. Keltaisessa Pörssissä sekä vastaavissa markkinoitavat halvat pennut ja yhdistysten kotiuttamat entiset kodittomat koirat eivät ole sama asia. Pentutehtailulla ja yhdistysten harjoittamalla toiminnalla koirien auttamiseksi ja kotien etsimisellä Suomesta ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Miksi nämä asiat on haluttu sivuillanne korostetusti niputtaa samaan kasaan?

Toivon että kampanjanne saa paljon näkyvyyttä ja auttaa lopettamaan pentutehtailun. Pyydän kuitenkin, että löytökoirajärjestöjen tuomia koiria ei verrattaisi pentutehtailuun, varsinkaan tavalla mikä tässä on tehty – muutamalla virkkeellä nostaen Espanjasta pelastetut koirat korostaen esille asiayhteydessä mikä muuten käsittelee tätä sairasta elinkeinoa – pentutehtailua. Koiran adoptoiminen pennun ostamisen sijaan – kodin antaminen kodittomalle – kaikkine iloineen ja haasteineen pelastaa koiran hengen sekä on eläinsuojelullinen teko.

Kunniottaen ja hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen

Kati Hirsikangas
Kodittomat Espanjan Koirat ry
Tiedottaja, hallituksen jäsen

4 kommenttia:

 1. teette erittäin hienon ja tärkeän työn! Jatkakaa samaa mallia! On aina ihmisiä jotka eivät hyväksy muita kuin puhdasrotuisia koiria ja itse olen sitä mieltä että kaikki koirat ansaitsevat hyvän ja turvallisen kodin! Tsemppiä teille ja tuhannet kiitokset työstänne

  VastaaPoista
 2. Kantaa asiaan on otettu myös muualla: http://laiskiainen-riippukeinussa.blogspot.fi/2012/12/onnistunut-kampanja-ei-mollaa-muita.html?showComment=1354800761575

  VastaaPoista
 3. Todella hyvä teksti vastineeksi kampanjasivujen kommenttiin! Hieno kampanja, mutta Tuomiston kommentti ei sopinut yhteyteen lainkaan. Jo se olisi ollut eri asia, jos hän olisi todennut, että hänen ystävillään on pentutehtaista pelastettuja koiria, joilla on ilmennyt käytöshäiriöitä, eli hän on nähnyt, mitä kaikkea kasvaminen pentutehtaassa voi koirille tehdä. Varmasti useilla rescueilla ongelmat juontavat juurensa ihan pentuajasta. Mutta ei pidä sekoittaa rescue-toimintaa pentutehtailuun, sillä se ei tue sellaista vähimmässäkään määrin, päinvastoin. Pelastamisen laittaminen lainausmerkkeihin kertoi suoraan asenteesta rescue-toimintaa kohtaan. Olen itsekin todella pettynyt tuohon kommenttiin. Rescue-toiminta on omaa sydäntä lähellä mutta pentutehtailua vastustan viimeiseen asti.

  VastaaPoista
 4. Hei..Todella hieno vastine ja ihmettelen itsekin samaa..Itselläni on rescuekoira,romaniasta kylläkin.Ikää on jotain 11 tai 12 v ja on ollut reilut 16 kk..tytölläni kävi niin,että leishmaniaa ja babesiaa ei löytynyt testeissä ennen lähtöä.Mutta kun testasin tytön uudestaan hänen kotiuduttuaan,niin babesian vasta-aineita löytyi,mutta he sanoivat ettei sairastu enää ja leishmania oli rajalla eli pitää seurata puhkeaako vai ei..Ja tämä oli järjestön kohdalla ensimmäinen koira kun näin kävi..Mutta onneksi tyttö tuli minulle,ei lähtenyt bumerangina takaisin,vaan tyttö on ja pysyy ja katsellaan päivä kerrallaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan..Hän on niin ihana ja kultainen tyttö.Mitään muita ongelmia ei koskaan ole ollut <3.Olen todella onnellinen tytöstä ja rakastan häntä todella paljon...Tämä on tytön loppuelämän koti <3

  VastaaPoista