tiistai 25. joulukuuta 2012

Täh, pitääkö näistä koirista maksaa???

Niimpä. Kuten otsikko kertoo - niin välillä joutuu törmäämään kysymykseen että pitääkö näistä koirista maksaa. Nehän ovat kodittomia katukoiria, tai hyljättyjä kodeista - miksi niitä pitäisi maksaa?

Joo pitää - aika monestakin syystä. Miksi? Siksi, että jo sillä että eläimellä on hinta, karsitaan koiraa hankkivista niitä, jotka ottavat koiran hetken mielijohteesta. Näitähän riittää. Tänään keksitään että koira olisi kiva ja huomenna se on jo haettu. Näissä tapauksissa yleensä pentutehtailijalta joiden kaupankäynnin A ja O on halpa hinta ja se että koiran saa kuka vain. Ei paljoa mietitä sielä sopiiko koira kyseiseen kotiin, elämäntilanteeseen, kuinka on mietitty resurssit pidemmälle. Toki, liikkuuhan samaa myös yksityisissä adoptoinneissa jossa koiran saa ilman sen kummempaa mietintää tai kotien taustaselvitystä. Koira ei myöskään ole lahjatavara joka näin jouluna pistetään pukinkonttiin. Valitettavasti näin tapahtuu usein, Suomessakin, ja Espanjassa varsinkin. Tänä jouluna Espanjassa annetuista lahjapennuista kymmenet tuhannet päätyvät pian tappotarhoille ja tai kaduille. Osalla käy onni ja päätyvät tarhoille joissa koiria ei lopeteta, kuten yhteistyötarhamme, ja koirille etsitään uudet kodit - myös kauttamme Suomesta. 

Toinen syy on että koiran Suomeen lähettäminen - ja lähetyskuntoon saaminen maksaa itse asiassa enemmän kuin adoptointimaksumme mikä on normaalisti 450eur. Koirat tulevat Suomeen steriloituna, rokotettuina, sirutettuina ja eri terveystestien läpi käyneinä. Asiasta voi lukea tarkemmin sivuiltamme.  Koirien lentopaikat maksavat myös. Lisäksi yhdistyksemme tarvitsee rahaa pyöriäkseen - koirat tarvitsevat lennoille kuljetusboxeja, internetsivumme maksavat ja hallinnolliset kulut eivät ole ilmaisia. Vaikka yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin ja palkatta, niin vapaaehtoisillakin on kuluja mitkä he saavat periä. Bensa maksaa ja bensaa tarvitaan kun ajetaan tarhoille ja koiria kuljetetaan lennoille, tai vastaanotetaan lennoilta - kuten myös lentokenttäparkit. Kotihoidossa Suomessa olevilla koirilla on kuluja ruuasta ja mahdollisesti myös eläinlääkärilläkäynnistä. 

Ihan nopeasti katsoen - esim koiran sterilisaatio Suomessa maksaa uroksilla noin 200 eur - nartuilla satasen enemmän. Hinta voi olla huomattavastikin korkeampi koiran koosta riippuen. Rokotukset maksaa noin 50eur. Hiesimatolääkitys noin 25 eur. Mikrosirutus noin 50eur. Erilaiset verikokeet tautien varalle, noin 50eur/kpl. Koiran passi 20eur. Lentokulut noin 50eur-120eur riippuen lentoyhtiöstä. Joten - on helppo huomata että koiran tuominen ei ole ilmaista. Vaikka Espanjassa toimenpiteet ovat halvempia tarhoilla sopimuseläinlääkärien kanssa, niin hintaa tulee kyllä. Monella koiralla on myös ollut isojankin operaatioita vaativia vaivoja Espanjassa jotka on hoidettu kuntoon ennen Suomeen tuloa. Siltikin - hinta on sama uudelta kodilta Suomessa. Jos emme perisi summaa adoptiosta - kuinka maksaisimme kaikki kulut tarhoille, lennoista ja kaikesta muusta? 

Ihmettelen usein sitä että ihmiset kiinnittävät huomiota koiran hankintahintaan todella paljon. Hankintahinnalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä on koiran todellinen kulu. Eikä se ruokalasku ole myöskään ainoa kulu. On pöyristyttävää joskus lukea kotiselvityksiä jossa kerrotaan syyksi koiran adoptoimiseen että "se on halvempaa kuin ostaa". Mitä ihmettä! Kun koiraa harkitsee, ei raha saa näytellä päätöksessä mitään sijaa. Eikä varsinkaan koiran hankintahinta. 

Hyvä artikkeli, tosin Englannista, kertoo hieman koiran omistamisen kuluista. Itse lasken koiran kuluksi 100eur/kk. Toisilla koirilla se on alakanttiin, toisilla ylä. Joka kuukausi en jokaisesta koirastani maksa näin paljoa, mutta vuositasolla hyvin helposti ollaan keskiarvossa kun lasken viidestä koirastani aiheutuneet kulut. Isommilla enemmän, pienemmillä vähemmän. Vakuutukset, matkakulut (=en voi ottaa koiria matkoille, hoito maksaa), ruoka, rokotukset, eläinlääkärissä käynnit. Mitä vanhemmaksi koira tulee, sitä enemmän remppaa ja vakuutukset usein lakkaavat kun koira on iäkäs. Vanha bassettimme sairastui välilevynpullistumaan syksyllä. Koira on liian vanha vakuutuksia enää saamaan - hoidon hinta oli yli 800eur. Tuolla omalla laskennallani, 100eur/kk, koiran hinnaksi tulee vuodessa 1200eur. Jos käy niin onnekkaasti että koira on luonani 15 vuotta, kustannus on 18000eur tältä ajalta.

Pyydän koiraa harkitsevia miettimään asioita pidemmälle. Hankintahinta on pennosia. Älkää antako koiraa lahjaksi - kuinka voitte tietää että lahjan vastaanottaja on valmis näihin kustannuksiin? 

- Kati -

Ps. Kertomani eläinlääkärihinnat ovat omia kokemuksiani ja havaintoja - varmasti hinnat heittelee paljonkin. Laskukaavani 100eur/koira/kk on myös omani jonka perustan keskiarvoon liittyen omiin eri ikäisiin ja kokoisiin koiriini ja siihen että vuositasollakaan kulurakennetta on vaikea verrata vaan lasken pidemmän tähtäimen kaavan mukaan. Mutta pointti on - että jos luulet että koiran hinnalla on merkittävä tekijä koiran kokonaiskustannusten kanssa olet väärässä. Olet väärässä myös jos luulet, että selviät koiran kuluista muutamalla kympillä kuukaudessa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti