maanantai 29. lokakuuta 2012

Kotihoitajana koiralle

Kyselemme silloin tällöin kotihoitajia - ja saamme usein sähköpostia ihmisiltä jotka haluavat toimia sijaiskotina, eli kotihoitajana koiralle. Koirille tarvitaan kotihoitajia useistakin eri syistä. Joskus, jo Suomeen kotiin tullut koira joutuu etsimään uuden kodin, eikä voi odottaa uutta kotia vanhassa perheessä. Tällöin tarvitsemme paikan jossa koira voi asua kunnes oma koti löytyy. Tarhalla ollessa jotkut koirat voivat huonosti, ja kärsivät kovasti. Koirat oireilee pahaa oloaan monella tapaa; laihtumalla, masentumalla, vetäytymällä. Tällöin on parempi, että koira saa asua perheessä etsiessään kotia. Jotkut koirat ovat hyvin alistuvia tarhalla, ja joutuvat voimakkaampi luontoisten kiusan kohteeksi. Koirille ei voida taata täysillä tarhoilla omia koppeja, joten alistuva koira saattaa olla heikkona jopa hengenvaarassa. Myös aroille koirille etsitään kotihoitopaikkoja joissa voivat rohkaistua ja oppia kotikoiran elämää. Tarhojen jatkuva tilanpuute on myös yksi syy, miksi joskus tuomme koiria kotihoitoon. Tilaa ei tarhoilta vapaudu, ettei sieltä lähde koiria pois. Nämä koirat ovat vaarassa joutua tappotarhoille kun turvatarhojen ovella joudutaan pudistamaan päätä tilan puutteen takia.



Mitä kotihoitajana olo vaatii, ja mitä hoitajalta vaaditaan? Kotihoitajalta vaaditaan samaa elämäntilannetta kuin koiran hankkijalta - eli vakiintunutta elämää ja kykyä huolehtia koirasta kaikkine tarpeineen. Koiraa tulee hoitaa kuin omaansa, ja sitoutua koiraan kuin omaansa. Tämä koskee koko kotihoitajan perhettä, eli hoitolaisen tulee olla koko perheen tervetulleeksi toivottama. Koirakokemusta tulee myös olla, ei välttämättä rescuekoirista mutta tiedostaa pitää myös haasteet mitä rescuekoiran kanssa saattaa tulla. Luonnollisesti, jos ongelmat tuntuvat liian hankalilta ei koiraa ole pakko pitää kunnes uusi koti löytyy vaan pyrimme mahdollisimman nopeasti etsimään koiralle uuden paikan. Joustavuutta vaaditaan, mahdollisuutta tarvittaessa viedä koiraa lääkäriin ja järjestämään kotiehdokkaille tilaisuuden tulla tapaamaan koiraa. Kotihoitajalla on merkittävä asema uuden kodin valinnassa, ja koiravaraaja kuunteleekin hoitajan tuntemuksia kotiehdokkaista. Hoitaja pitää koiravaraajaa ajan tasalla ja kertoo kokemuksistaan koiran kanssa. Koiran yhteyshenkilö - koiravaraaja - on tukena kaikissa tilanteissa, samoin koko yhdistys.

Kuinka kauan kotihoito kestää? Vaikea sanoa. Jotkut koirat löytävät kodin muutamassa viikossa, toisten kanssa menee kuukausia. Joskus tarvitsemme ihan lyhyttä hoitojaksoa - esimerkiksi kun koiran omistaja asuu kauempana eikä pääse noutamaan koiraa lennolta, ja koira tarvitsee muutaman päivän ajaksi hoitopaikkaa.

Maksetaanko kotihoitajalle palkkaa? Ei makseta, kotihoitajana toimiminen on vapaaehtoista ja palkatonta, kuten kaikki muukin yhdistyksen toiminta. Rahassa mitattuna. Kotihoitajille korvaamme kuitenkin koirasta aiheutuvat kulut eli ruuat, tarvikkeet, mahdolliset eläinlääkärissä käynnit sekä kuljetuksesta aiheutuneet kustannukset kuitteja vastaan. Koiran hoitamisesta jää kuitenkin hyvä mieli, kun on saanut olla osana koiran ja uuden perheen elämää. Erityisen koskettavia muistoja jää, kun tarhalta arkana tullut koira lähestyy oma-aloitteisesti ensimmäistä kertaa pyytämään rapsuja, tai saapuessaan masentunut ja alakuloinen koira heiluttaa ensimmäistä kertaa häntää. Silloin tulee fiilis että "vau, minun ansiosta tuo koira alkaa voida hyvin".

Onko koirasta vaikea luopua? Voi olla, mutta tietäen että koiralla on nyt ikioma koti ja perhe, jotka poikkeuksetta haluavat kotihoitajallekkin kertoa kuulumisia ja tavata tulevaisuudessa, tekee luopumisesta iloisen surullista. Ja kun tiedostaa, että on toiminnallaan antanut koiralle mahdollisuuden elämään ja että kotona on ovet avoinna ehkä jo seuraavalle hoitolaiselle - niin luopumisen tuskan sijasta sitä tuntee onnea ja rauhaa.


Kotihoitajia tarvitaan Suomessa, lähinnä pk-seudulla, mutta muuallakin. Hoitajia tarvitaan myös Espanjassa. Mikäli satuit lukemaan blogiamme Suomessa ja haluat tietää kotihoitajana toimimisesta lisää, laita viestiä Marialle (maria@espanjankoirat.com) joka koordinoi kotihoitopaikkoja Suomessa. Espanjassa voit olla yhteydessä Miiaan (miia@espanjankoirat.com) tai tulla Malagan tarhalle avoimien ovien päivään 18.11.2012 keskustelemaan tästäkin asiasta.

-Kati-



1 kommentti:

  1. Surullisen ihanaa on todella kotihoitajana toiminen,
    Odotan jo innolla seuraavan apuatarvitsevan tuloa <3

    VastaaPoista