Hetkinen on vierähtänyt viimeisimmästä bloggauksesta, aika vaan soljuu ohi silmien.... Mutta nyt onkin sitten oivaa kirjoitettavaa! Idea Galgoille Koti! projektista sai alkunsa jo ajatustasolla pidempi aika sitten. Mietimme Marian kanssa, millä tavoin voisimme tiedottaa paremmin galgojen tilanteesta Espanjassa, saada uusia ihmisiä tutustumaan tähän rotuun ja tietenkin - löytää galgoille koteja Suomesta. Espanjan Koirat aloitti kesällä 2012 yhteistyön hollantilaisen Veran perustamalla Galgos en Familian tarhan kanssa joka keskittyy auttamaan juuri galgoja. Veran tarha on pieni, koiramäärä pyörii siinä 20 kummallakin puolella. Veralla on hyvät tilat koirille Alhaurin de la Torressa ja vapaaehtoisia huolehtimassa koirista. Koirat saavat juosta tunti tolkulla joka päivä vapaana tarhan alueella, pääsevät kävelyretkille ja jopa meren rantaan uimaan. Vaikka Veran tarhalla onkin lähes luksusolot koirilla kun miettii yleisesti tarhakoirien elämää, niin Verakaan ei pysty ottamaan tarhalleen lisää koiria ellei sieltä koiria myös lähde. Vera hakee usein läheiseltä El Paraison tappotarhalta koiria turvaan omalle tarhalleen, etsimään koteja. Suomen lisäksi Veran tarhalta on koirat saaneet uusia koteja Hollannista, Belgiasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista.
Keksimme siis idean tästä ja projetista, että tuomme neljä galgoa Suomeen kotihoitoon. Koirat jotka valikoituivat projektiin ovat Bubby, Dino ja Rumba. Neljäntenä mukana olleella Mikalla kävi tuuri, ja hän löysi oman kodin. Saapui 19.3.2013 samalla lennolla kuin muutkin, mutta kotihoitajan sijaan oli vastassa uusi omistaja. Perustimme muutamaa viikkoa ennen koirien saapumista Facebookryhmän jossa projektia on voinut seurata. Saimme mukaan myös sponsoreita tukemaan projektiamme:
- Turvasiru-palvelu lahjoitti koirien miksrosivun rekisteröinnin ilmaiseksi palveluunsa
- Hurtta lahjoitti koirille talvimanttelit
- MUSCH lahjoitti lahjakortit tuotteidensa ostoon
- Hau-Hau Champion lahjoitti shampoota ja hampaidenhoitosetit
Tuo tiistaipäivä kun koirat vihdoin lensivät Suomeen oli jännittävä - kotihoitajatkin olivat jo viikkoja odotelleet milloin koirat tulevat. Kentällä oli säpinää kun vihdoin lentokummimme Sepon avustuksella lentäneet koirat saapuivat. Ja hienosti on kaikilla mennyt! Kotihoitajat ovat raportoineet aktiivisesti kuulumisistaan koirien kanssa. Ensimmäinen ilta meni ihmetellessä, puolin ja toisin. Nyt on jo tutustuttu reviiriin ja uusiin koira- ja ihmisystäviin. Dino löytyy jo sivuiltamme etsimästä uutta kotia, Rumba ja Bubby ilmestyvät sinne myös viikonlopun aikana.
Miksi sitten galgot? Galgojen tilanne on Espanjassa aivan järkyttävä, ollut aina. Koiria käytetään metsästykseen ja ne harvoin elävät muutamaa vuotta pidempään. Metsästyskauden jälkeen koirat hyljätään tai tapetaan. Luvut ovat kymmeniä tuhansia, ehkä jopa satatuhatta,joka vuosi. Galgo on arvoton. Mikä galgo on? Galgo on Espanjanvinttikoira, jalo ikivanha rotu. Galgo on metsästyskoira joka sopeutuu myös hyvin lemmikiksi - kunhan omistaja vain muistaa että kyseessä on metsästysviettinen koira. Galgo on silmiä hivelevän kaunis koira, nopea kuin luoti. Ja niin nöyrä... Tekee työnsä metsästäjällä, elää nälässä jotta metsästysvietti olisi vieläkin timmimpi, elää huonoissa olosuhteissa. Ja kun kausi loppuu.... Jos suljet silmäsi ja mietit mikä olisi pahimpia tapoja ottaa koira hengiltä, olet lähellä sitä todellisuutta miten galgot loppunsa kohtaavat. Elävältä polttaminen, hirttäminen, puuhun sitominen ja näännyttäminen, hukuttaminen, myrkyttäminen, kivittäminen, elävältä hautaaminen, juoksuttaminen auton perässä kuoliaaksi. Siksi galgot ja tämä projekti, jotta ihmiset kuulisivat näistä koirista ja niiden tilanteesta. Tervetuloa seuraamaan projektiamme Facebookissa, tutustu kanssamme näihin kolmeen koiraan jotka etsivät nyt kotihoidossa omia koteja. Tule tapaamaan heitä ja meitä. Tutustu näihin koiriin, joilla on hyvin vähän mahdollisuuksia päästä elämässä eteenpäin Espanjassa - siksi tämä projekti että voisimme antaa muutaman koiran kautta myös muille galgoille mahdollisuuden.
Kati 22.3.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti