sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Puhelinkeskustelu Sirpa Pietikäisen kanssa

Euroopan parlamentille on tehty kirjallinen kannanotto 0006/2013 vinttikoirien kidutuksen ja huonon kohtelun välittömään lopettamiseen Euroopassa. Yksi kannanoton liikkelle panijoista on Sirpa Pietikäinen (kokoomus), Euroopan parlamentin jäsen. Kodittomat Espanjan Koirat ry:n tiedottaja Kati Hirsikangas sai mahdollisuuden keskustella Sirpa Pietikäisen kanssa kannanottoon liittyen sunnuntaina 9.6.2013.

Kati:
Kiitos paljon mahdollisuudesta tähän lyhyeen keskusteluun kanssanne liittyen kannanottoon vinttikoirien kiduttamisen lopettamiseksi. Voisitteko kertoa hieman siitä, kuinka kannanotto sai alkunsa ja kuinka itse päätitte liittyä kannanoton yhdeksi liikkeelle laittajista?

Sirpa Pietikäinen:
Monet kansalaiset ovat ottaneet yhteyttä Euroopan vinttikoirakysymykseen liittyen ja olen törmännyt Strasbourgissa vinttikoirien asiaa ajavien ryhmien demonstraatioihin. Eläinsuojeluun liittyvät asiat on tärkeitä kysymyksiä ja koen sen olevan eettisesti velvoittavaa, että kaikkia elollisia tulee kohdella hyvin. Olen toiminut eläinsuojelukysymysten parissa sekä olen EU parlamentin eläinsuojeluryhmän varapuheenjohtaja joten eri eläinsuojeluun liittyviä kysymyksiä tulee tietooni paljon.

Kati:
Teillä varmasti on ollut tiedossa Euroopan kulkukoiratilanne sekä koirien kaltoin kohtelu ja hylkääminen jo entuudestaan, mutta tuliko teille yllätyksenä ensi kertaa kuullessanne että yksi roturyhmä - vinttikoirat - kärsivät näin mittavasti Euroopan alueella?

Sirpa Pietikäinen:
Tuli todellakin yllätyksenä kun ensi kertaa minuun oltiin asiasta yhteydessä noin 4-5 vuotta sitten ja kerrottiin vinttikoirien tilanteesta Euroopassa. Minun täytyi tuolloin tarkastaa yhteydenoton jälkeen, voiko tälläinen olla totta!

Kati:
Suomen edustajista Euroopan parlamentissa ovat ilmoittaneet allekirjoittavansa kannanoton Anneli Jäätteenmäki (keskusta), Riikka Pakarinen (keskusta), Sampo Terho (perussuomalaiset) ja Satu Hassi (vihreät). Millainen tunne teillä itsellänne on, onko kannanotto herättänyt keskustelua parlamentin jäsenten kesken vinttikoirien tilanteesta ja uskotteko kannanoton läpimenoon?

Sirpa Pietikäinen:
Uskon että menee läpi, paljon keskustelua on ollut. Ongelma on että EU:lla ei ole ollut työkaluja  lainsäädännön puuttuessa seuraeläinten pitoon liittyviin epäkohtiin. Vinttikoirien tilanne on yksi törkeimmistä, mutta seuraeläinten pitoon liittyy myös muut pahoinpitelyrikokset ja pentutehtailu. Yhteiseurooppalaisen lemmikkien tunnistusrekisterin kanssa on tehty töitä ja jonka toteutumista olen aktiivisesti pyrkinyt edistämään. Olen ollut kolleegoihin yhteydessä Euroopan parlamenti
ssa ja kehoittanut tukemaan asiaa sekä allekirjoittamaan kannanoton. Kun saadaan iso joukko MEP:ejä liikkelle - asiat saadaan etenemään.


Kati:
Jos tämä kannanotto menee läpi - mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Sirpa Pietikäinen:
Kun kannanotosta tulee ensin parlamentin virallinen kanta - on Euroopan komission reagoitava tähän. Koska EU:lla ei ole tällä hetkellä lakia seuraeläinten pitoon liittyen, kukaan ei voi nykyisellään Euroopan tasolla puuttua jos jäsenmaissa viitataan kintaalla omien maiden eläinsuojelua koskeville laeille. Kannanoton läpi menolla on konkreettinen vaikutus vinttikoirien kohteluun Euroopassa.

Kati:
Yhdistyksemme oma toiminta keskittyy Espanjan Aurinkorannikolle jossa lemmikkikoiria hyljätään omistajien toimesta joka vuosi tuhansia, sekä metsästykseen käytettyjä vinttikoiria kuolee ja hyljätään myös tuhansittain metsästäjien toimesta. Sama tilanne koskettaa myös muita Euroopan maita. Millaisen viestin haluaisitte välittää paikallisesti koirien hyväksi työtä tekeville - jotka elävät tämän epätoivoisen tilanteen keskellä päivästä toiseen?

Sirpa Pietikäinen:
Ensimmäinen viesti on, että älkää luovuttako! Jokaisella teolla, jonka teette, on konkreettinen merkitys näille teon kohteille. Älkää myöskään luovuttako poliitikkojen painostamisesta tilanteen parantamiseksi lainsäädännön keinoin.

Kati:
Haluaisin lopuksi vielä kertoa teille Löytökoiralauantai-tapahtumasta. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa 7.9.2013 Alppilan Kirkolla Helsingissä ja saman aikaisesti Oulussa. Tapahtuman aikaisempina suojelijoina ovat toimineet ministeri Heidi Hautala sekä Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Luukkainen. Tapahtuma on suurin laatuaan, löytöeläimiin keskittyvä ja mukana on iso määrä eläinten hyväksi työtä tekeviä yhdistyksiä. Tapahtuman tarkoitus on esitellä yhdistysten toimintaa ja kertoa yleisölle kodittomien eläinten tilanteesta sekä Suomessa että Euroopassa ja niiden auttamiseksi tehtävästä työstä. Olisiko teillä kiinnostusta toimia tämän vuoden tapahtuman suojelijana sekä oman aikataulunne salliessa tulla puhumaan tapahtumaan EU-parlamentin tavoitteista ja toimista hyljättyjen eläinten tilanteen parantamisen puolesta?

Sirpa Pietikäinen:
Oikeen mielellään! Teette upeaa työtä eläinten eteen ja tulen todella mielelläni mukaan.

Kuva: www.sirpapietikäinen.net - mediapankki


Kiitos Sirpa Pietikäiselle haastattelusta, kannanottoon vahvasti osallitumisesta, työstä eläinten puolesta ja lupauksesta tulla mukaan Löytökoiralauantaihin!

-Kati
1 kommentti:

  1. Kumpa tämä asia vihdoinkin alkaisi menemään eteenpäin. Vastuullisuutta enemmän eläinten suhteen, ne eivät ole esineitä, mitkä viskataan kuin roska pois kun kyllästytään. Siihen todellakin pitää saada ASENNEMUUTOSTA!!! Hyvää työtä teette :)

    VastaaPoista